Fædrelandsvennen lørdag 12. mars 2011
Litt av en bryllupsreise!
Marianne og Eivind Nedland fra Gyland er godt i gang med sin spesielle bryllupsreise Norge øst-nord-vest-sør.(Bloggbilde)
Les om Gylands-paret som bruker bryllupsreisen til å gå Norge på langs og tvers!
Av Agnar Klungland og parets blogg
16.05.2011 kl 14:26
Oppdatert: 16.05.2011 kl 22:05
De la ut på en meget original bryllupsreise den 25. mars, det litt over et halvt år nygifte ekteparet Marianne og Eivind Nedland fra Gyland. Frem til utgangen av september skal de bruke føttene fra Norges østligste punkt via Europas nordligste, til Norges vestligste på fastlandet før de avslutter den spesielle bryllupsreisen på Lindesnes fyr. De første ukene har gått på ski. Men fra Sulitjelma og sørover må de bruke apostlenes hester. Paret er nå kommet litt vest for Masi.
STÅLKANTEN KNAKK: - Dagene går og kilometerene går. Har nå beveget oss til sammen 312 km siden starten på Kibergneset, men har enda langt igjen fastslo paret i sin egen blogg i slutten av april.
- På en av skiene til Eivind knakk stålkanten midt på under bindingen og løsnet fra skiet på vei ut på Kinnerodden. Fikk kontakt med åsnes skifabrikk og det hva ingen problemer med å få nye ski, men det hva verre med leveransen. Løsningen ble G-sport i Kirkenes, dei hadde et par igjen i butikken. Skiene blei klargjort og bindinger skrudd på i full fart og rakk akurat sørgående hurtigrute slik at vi kunne hente de i Mehamn.
RETT VEST: 15. august skal Marianne og Eivind etter planene være på fastlandsnorges vestligste punkt, Vardetangen i Austrheim kommune nær Mongstad.
Videre sørover inngår ferdens eneste båtreise når de krysser Hardangerfjorden mellom Kvandal og Kinsarvik før de tar fatt på Hardangervidda og via Haukeliseter, Setesdalsheiene og Eiken strever de siste kilometerne til Lindesnes.
Da er nærmere 400 kilometer tilbakelagt.
YTTERPUNKT: - Nei, dette er ingen sprø ide, men litt spesiell, mener Eivind og Marianne.
Norge på langs har mange gjort på forskjellige måter, men de kjenner ikke noen som har tatt for seg ytterpunktene på fastlandet slik de nå skal gjøre.
Leter man på nettet er det registrert 212 beretninger fra vandrere Norge på langs. Fastlandsytterpunkter er det ingen beretning om - ennå ...
Overnattinger er planlagt på Turistforeningens (DNT) hytter der de finnes. Ellers blir det telt. Paret har lang erfaring med å vandre i fjellet. Hver påske et par uker og hver sommer opp mot en måned har ikke vært uvanlig de siste årene.
HEKTET PÅ TUR: Eivind var på Gaustadtoppen allerede som seksåring. Han ble helt hektet på fjellturer i tiårsalderen da han besteg Galdhøpiggen og Besseggen sammen med pappa Elmar, som ikke ser bort fra at han hekter seg på parets vandring en stund til sommeren.
Fjellturer er blitt vanlig ferieform hos Nedlands.
I over et år har de gått gjennom planene gang på gang. Et imponerende stort antall kart er innkjøpt og i god nedlandstradisjon lagt i nøyaktig rekkefølge.
MAT: Kjøtt, frukt, grønnsaker og over fire kilo karbonader er tørket og vakuumpakket. Posemat er innkjøpt slik at de lett kan lage varm mat med å koke i vann i ti minutter.
Brød drar de ikke på, men satser på havregryn og annen lettmat. Litt sjokolade og snacks hører også med. Poenget med tørkingen og vakuumpakkingen er at de ikke skal dra med seg vann.
Mat er pakket til 135 dager. Turen er beregnet til nærmere 180 dager.
Likevel blir sekkene 25-30 kilo. Peisestua på Nedland er fullpakket med esker som skal sendes eller leveres til 12 forskjellige depoter i reiseruta. Litt hjelp til dette yter Mariannes far fra Sunndal.
TO HUNDER: Paret medgir at det nok kan vanke en pizza hvis de passerer en restaurant, men det er det lite av i reiseruta.
- Det tøffeste kan bli sterk vind og vått snøvær, trolig i overgangen vinter-vår med vårflom, usikre elver, vann og tungt skiføre, sier de to.
Paret har for kort tid siden fått ny hund, en ett år gammel Siberian Husky som sammen med en femåring av samme rase er parets trofaste reisefølge. Så lenge det er snø, skal de dra pulk, senere kløv.
- Bare hundene krever 650 gram kjøtt hver dag til sammen, og vil blant annet bli servert tørket elgkjøtt. Hundene har prøvd seg på flere fjell og overnattingsturer sammen med oss allerede.
KOSTER PENGER: Store deler av reiseruta er lagt der Turistforeningen har hytter og merkede løyper. Det er det lite av i Finnmark, men bedre fra Troms og sørover.
- Ved Sulitjelma og nær Narvik er ruta lagt innom Sverige, men ellers er det å dra seg nedover til Femundsmarka før vi setter kursen vestover til landets vestligste punkt.
Noen billig reise blir det egentlig ikke. Det kommer an på hvordan man regner. Hvis DNTs hytter brukes hver natt blir det straks 30.000 kroner bare i overnattinger. Litt er turgåerne sponset, men de må bære mesteparten av utgiftene på bryllupsreisen selv.
De har tovet votter mot vind og kulde, skaffet seg karanka (fotposer) og turutstyr av beste merke.
Gnagsår snakker de ikke om. Det går fort over.
SA OPP JOBBEN: Marianne har sagt opp sin stilling på KVS Lyngdal der hun underviste og var internatleder. Eivind har permisjon fra sin stilling der. Han har tatt permisjon fra samme skole og solgt traktoren han brukte til linjerydding, men regner med å komme tilbake til skogsarbeidet til høsten.
Helt uten kontakt med omverdenen blir de ikke. Mobiltelefonen slår de på innimellom for å sjekke meldinger.
REISERUTE:
(Depoer:)
25. Mars Kibergneset: - Østligste fastlandspunkt START!
Ca 19 dager
12. April Kinnerodden: - Nordligste fastlandspunkt.
Ca 12 dager
24. April Skoganvare:
Ca 17 dager
11. Mai Altavann:
Ca 17 dager
28. Mai Sulitjelma:
Ca 13 dager
10. Juni Umbukt:
Ca 11 dager
21. Juni Skårovatten:
Ca 23 dager
14. Juli Alvdal:
Ca 11 dager
25. juli Tynsetkrysset
Ca 21 dager
15. August Vardetangen: Vestligste fastlandspunkt.
Ca 16 dager
31. August Haukeliseter:
Ca 17 dager
17. September Lindesnes: Sørligste fastlandspunkt. MÅL.
DRIVA:
1 kommentar:
Flott opplegg
Her en liten del av ruta som vi har gått
http://www.pilegrim.info/artikkel.aspx?id=911347
Meir spennende er det at dere fyl tilnerma den gamle ruta frå Valdris og Hallingdal mot Gulen.
Gulatinget blei flytta frå gulen til Bergen ca år 1200. Den gamle vegen går rett forbi huset vårt, som og ligg og på Kongevegen Bergen - Christiania.
Dere er velkomne til overnatting hos oss og vi er kjent på ruta vestover.
Namnet "nedland" er det eg brukar på hospitalityclub.org. fri overnatting over heile verda
helsing Ivar og Gro Husdal
God tur !
Legg inn en kommentar